Widok na dzielnicę Dziesiąta

15.01.202109:12

Sprawozdanie z działalności Zarządu Dzielnicy Dziesiąta VI kadencji
w roku 2019

Mając na uwadze obowiązek udzielenia przez Radę Dzielnicy Dziesiąta absolutorium Zarządowi Dzielnicy za rok 2019, Zarząd Dzielnicy VI kadencji przedkłada sprawozdanie z działalności w roku 2019:

•    Posiedzenia Rady Dzielnicy:
Zarząd Dzielnicy zapewnił w 2019 roku organizację 7 posiedzeń Rady Dzielnicy w dniach: 2 kwietnia, 8 kwietnia, 24 kwietnia, 29 maja, 14 czerwca, 18 września, 9 października oraz przygotował materiały na wskazane wyżej posiedzenia.

•    Posiedzenia Zarządu Dzielnicy:
W 2019 roku odbyło się 8 posiedzeń Zarządu Dzielnicy w dniach: 12 kwietnia, 8 maja, 4 czerwca, 3 lipca, 24 lipca, 20 sierpnia, 5 września, 25 listopada.

•    Sesje Rady Miasta Lublin
Systematyczny udział przewodniczącego Zarządu Dzielnicy w sesjach Rady Miasta Lublin.

•    W okresie objętym niniejszą informacją do samorządu dzielnicy wpłynęło 107 pism, wysłano 80 pism, w dokumentacji Rady założono 85 spraw.

•    Bieżące prowadzenie profilu Rady Dzielnicy Dziesiąta na Fecebooku.

•    Systematyczne pełnienie dyżurów w siedzibie Rady w środy.

•    Rezerwa celowa:
W 2019 roku w związku z zatwierdzonym przez Radę Dzielnicy podziałem środków z rezerwy celowej będących w dyspozycji samorządu dzielnicy (150 tys. zł) przeprowadzono szereg konsultacji i uzgodnień           z właściwymi jednostkami organizacyjnymi Miasta Lublin (Zarząd Dróg i Mostów w Lublinie, Szkoła Podstawowa nr 40, Zespół Ośrodków Wsparcia, Dzielnicowy Dom Kultury „Bronowice”) oraz złożono            w Urzędzie Miasta Lublin podpisane przez dyrektorów wskazanych wyżej jednostek wnioski w zakresie realizacji zadań z rezerwy celowej. Prowadzono również konsultacje i kierowano uwagi do właściwych jednostek miasta w trakcie realizacji zadań.

•    Budżet obywatelski:
-    we współpracy z Biurem Partycypacji Społecznej UML uzgodniono i przeprowadzono spotkanie informacyjne połączone z warsztatami pisania projektów do Budżetu Obywatelskiego na rok 2020,
-    przekazanie do Wydz. Inwestycji UML interwencji w sprawie terminu realizacji projektu Budżetu Obywatelskiego na skwerze przy ul. Zemborzyckiej i Słowackiego.

•    Infrastruktura drogowa:
W 2019 roku Zarząd Dzielnicy, na wnioski mieszkańców jak również z własnej inicjatywy, podejmował szereg działań w formie spotkań, interwencji telefonicznych i mailowych oraz pisemnych w Zarządzie Dróg i Mostów w Lublinie oraz w Wydziale Zarządzania Ruchem drogowym Urzędu Miasta Lublin, w następujących sprawach:
-    pozimowe sprzątanie ulic na terenie dzielnicy, sprzątanie trawnika i chodnika na ul. Nowy Świat na wysokości posesji nr od 17 do 31, naprawa zaniżonego chodnika w rejonie skrzyżowania Kunickiego/Pawia, naprawa nawierzchni ul. Kunickiego (odcinek między skrzyżowaniami z ul. Reja i Staffa),
-    objazd po dzielnicy z udziałem naczelnika Wydziału Utrzymania i Remontów ZDiM, podczas którego wytypowano 36 lokalizacji w zakresie bieżących napraw i sprzątania,
-    spotkanie z udziałem zastępcy dyrektora ZDiM, omówienie zadań remontowych na dzielnicy w roku 2019 (m.in. remont odcinka ul. Śliskiej, położenie nawierzchni asfaltowej na ul. Nadrzecznej),
-    przekazanie interwencji mieszkańców ul. Świętochowskiego w sprawie nadmiernego ruchu samochodowego po nieurządzonym odcinku tej ulicy,
-    przekazanie interwencji mieszkańca dzielnicy w sprawie przywrócenia połączenia ul. Mireckiego z ul. Wyścigową (przejazd przez chodnik i ścieżkę rowerową,
-    objazd po dzielnicy z pracownikiem Wydziału Utrzymania i Remontów ZDiM, omówienie zakresu remontu chodników z rezerwy celowej,
-    przekazanie do ZDiM interwencji w sprawie sprzątania chodnika wzdłuż ul. Nowy Świat,
-    przekazanie do ZDiM interwencji w sprawie naprawy chodników w rejonie ul. Dunikowskiego i Herberta,
-    przekazanie do ZDiM interwencji w sprawie naprawy nawierzchni ul. Leśnej,
-    interwencja w imieniu mieszkańca ul. Pawiej w sprawie zastrzeżeń co do przebudowy tej ulicy, interwencje i rozmowy telefoniczne w ZDiM, wyjaśnienie zastrzeżeń,
-    przekazanie do ZDiM pisma w sprawie wyłączania oświetlenia na boisku przy ul. Siemiradzkiego.
-    udział w spotkaniu mieszkańców ul. Zamenhofa z Zastępcą Prezydenta Miasta Lublin. Sprawa budowy ulicy i ujęcia tego zadania w budżecie miasta na rok 2020,
-    zgłoszenie do ZDiM interwencji w sprawie naprawy jezdni ul. Kunickiego (rejon kościoła pw. NSJ i stacji paliw), naprawy jezdni ul. Siemiradzkiego, uzupełnienie ubytków na ul. Makowej,
-    przekazanie do ZDiM oraz WZRDiM UML uwag mieszkańców dotyczących zmniejszenia ilości miejsc na postoju taksówek na rzecz miejsc postojowych dla mieszkańców w zatoce parkingowej przy ul. Herberta,
-    przekazanie do ZDiM oraz WZRDiM UML wniosku dotyczącego dodatkowego oznakowania przejścia dla pieszych przez ul. Zemborzycką (rejon przystanku Świętochowskiego 02),
-    interwencja w ZDiM w sprawie poprawienia zjazdu do posesji przy ul. Przybylskiego,
-    przekazanie do ZDiM opinii w sprawie oświetlenia boiska przy ul. Siemiradzkiego,
-    przygotowanie i przekazanie do WZRDiM UML, ZDiM, ZTM i SM pisma w sprawie organizacji ruchu drogowego na pętli autobusowej przy ul. Herberta (parkowanie pojazdów utrudniające korzystanie z pętli przez autobusy),
-    przekazanie interwencji w sprawie remontu chodników przy ul. Kochanowskiego oraz nawierzchni ul. Nadrzecznej,
-    przekazanie do WZRDiM UML i ZDiM interwencji mieszkańca w sprawie poprawy widoczności na skrzyżowaniu ulic Głuskiej i Nadrzecznej,
-    przekazanie do ZDiM i MAZ UML interwencji w sprawie uzupełnienia nawierzchni chodnika przy nowych skwerach przy ul. Kunickiego,
-    interwencja w ZDiM w sprawie zwłoki w pracach na budowie ul. Boya-Żeleńskiego.

•    Zieleń miejska, ochrona środowiska, gospodarka komunalna:
W 2019 roku Zarząd Dzielnicy, na wnioski mieszkańców jak również z własnej inicjatywy, podejmował szereg działań w formie spotkań, interwencji telefonicznych i mailowych oraz pisemnych w Biurze Miejskiego Architekta Zieleni, Wydziale Ochrony Środowiska i Wydziale Gospodarki Komunalnej Urzędu Miasta Lublin, w następujących sprawach:
-    objazd po dzielnicy z udziałem Miejskiego Architekta Zieleni, podczas którego omówiono sprawy związane z utrzymaniem terenów zielonych, nasadzeniami, realizacją skwerów miejskich (projekt Zielonego Budżetu). Wytypowano szereg zadań do realizacji w zakresie utrzymania zieleni,
-    przekazanie do MAZ, ZDiM, WOŚ UML uwag mieszkańca dzielnicy na tematy zieleni miejskiej (skwer przy ul. Iwaszkiewicza, ul. Sieroszewskiego, tablice ogłoszeniowe, plac zabaw, budki lęgowe),
-    przekazanie do MAZ UML interwencji w sprawie uporządkowania skweru przy ul. Kunickiego i Próżnej,
-    przekazanie do MAZ UML interwencji w sprawie usunięcia gałęzi z pasa drogowego ul. Słowackiego,
-    przekazanie do MAZ UML interwencji w sprawie niewłaściwego wykonania nasadzeń przy ul. Kochanowskiego,
-    przekazanie do WGK UML i SM zgłoszenia dotyczącego zanieczyszczania placu zabaw przy ul. Siemiradzkiego w celu podjęcia stosownych działań,
-    przekazanie do WGK UML interwencji w sprawie odnowienia tablic ogłoszeniowych na dzielnicy,
-    przekazanie do WGK UML interwencji w sprawie nieprawidłowości na placu zabaw przy ul. Siemiradzkiego (naprawa urządzeń),
-    przekazanie do WOŚ UML zgłoszenia mieszkańca w zakresie zorganizowania na dzielnicy zbiórki elektrośmieci, w formie cyklicznego wystawiania kontenera na tego typu odpady,
-    przekazanie do WOŚ UML pisma w sprawie proponowanej lokalizacji na terenie dzielnicy kontenera na elektrośmieci.

•    Nieruchomości komunalne, sport i kultura:
-    przekazanie do Zarządu Nieruchomości Komunalnych zgłoszenia dotyczącego zamknięcia parkingu przy budynku dawnego Domu Kultury Kolejarza (ul. Kunickiego 35) wraz z wnioskiem o ponowne otworzenie parkingu na potrzeby okolicznych mieszkańców oraz osób, które załatwiają sprawy w tym rejonie dzielnicy,
-    udział w spotkaniu z mieszkańcami ul. Siemiradzkiego na boisku zlokalizowanym przy tej ulicy w związku z problemami w funkcjonowaniu obiektu (zakłócanie porządku),
-    przygotowanie i przekazanie do Zastępcy Prezydenta Miasta Lublin wystąpienia w sprawie problemów w funkcjonowaniu boiska przy ul. Siemiradzkiego,
-    spotkanie w lokalu przy ul. Herberta 14 w sprawie wynajmu z przeznaczeniem na placówkę kultury. Uczestnicy spotkania: Zastępca Prezydenta ds. Kultury, Dyrektor DDK „Bronowice”, Radny RML, kierownik adm. os. im. L. Kruczkowskiego, prezes SM „Kolejarz”, Przewodniczący Zarządu Dzielnicy,
-    przygotowanie i przekazanie wystąpienia do Prezydenta Miasta w sprawie organizacji placówki kultury w lokalu przy ul. Herberta 14,
-    wsparcie organizacji i przygotowania Cyrku Podwórkowego na dzielnicy (wybór lokalizacji i wystąpienie o zgodę do ZNK, rozwieszenie plakatów).

•    Porządek publiczny:
-    przekazanie do SM interwencji w sprawie uporządkowania działek w rejonie ul. Makowej,
-    przekazanie do SM, MAZ, ZDiM interwencji w sprawie uporządkowania otoczenia sklepu Żabka przy ul. Przybylskiego,
-    przekazanie do SM oraz na Komisariat III Policji interwencji w sprawie zakłócania porządku: Siemiradzkiego, Świętochowskiego, Daniłowskiego,
-    przekazanie do Prezydenta Miasta Lublin wystąpienia w sprawie domu mieszkalnego ul. Gałczyńskiego wykorzystywanego jako hostel i występującymi w związku z tym zakłóceniami spokoju i porządku publicznego,
-    udział w spotkaniu mieszkańców ul. Gałczyńskiego z Sekretarzem Miasta Lublin w sprawie problemów w funkcjonowaniu posesji przy ul. Gałczyńskiego,
-    przekazanie do SM oraz Komisariatu III Policji interwencji w sprawie nieprawidłowości na placu zabaw przy ul. Siemiradzkiego (zwiększenie nadzoru w związku z zakłóceniami porządku),
-    przekazanie do SM zgłoszenia w sprawie uporządkowania ul. Łukasińskiego (rejon bloków socjalnych), uzupełnienie ubytków na ul. Makowej, uporządkowanie otoczenia sklepu przy ul. Przybylskiego,
-    przygotowanie i przekazanie pisma do Komendanta SM w sprawie poprawy bezpieczeństwa na przejściach dla pieszych przez ul. Zemborzycką,
-    przyjęcie i przekazanie do SM interwencji w sprawie palenia odpadami na posesji przy ul. Sienkiewicza.

•    Zadania z terenu dzielnicy Dziesiąta w budżecie Miasta Lublin na rok 2020:
W 2019 roku prowadzone były spotkania i rozmowy, w sprawie ujęcia w budżecie Miasta Lublin na rok 2020 zadań z terenu dzielnicy Dziesiąta zgłoszonych m.in. przez Radę Dzielnicy. W budżecie miasta na rok 2020 z istotniejszych zadań znalazły się m.in.: remont ul. Herberta wraz z odcinkiem ul. Dunikowskiego, budowa ul. Zamenhofa (odcinek od ul. Szelburg-Zarembiny do ul. Świętochowskiego, remont ul. Kraszewskiego wraz z chodnikami, kontynuacja remontu nawierzchni ul. Nadrzecznej (odcinek od ul. Rejtana do ul. Tuwima), kontynuacja budowy ul. Boya-Żeleńskiego.

Przewodniczący Zarządu Dzielnicy Dziesiąta
Marcin Krupiński

Kontakt - Dziesiąta

Siedziba Rady i Zarządu Dzielnicy Dziesiąta:
ul. Mickiewicza 36
20 - 466 Lublin

Dyżury członków Rady Dzielnicy Dziesiąta pełnione w siedzibie Rady - każda środa miesiąca w godz. 17.00 - 18.00 w siedzibie Rady Dzielnicy Dziesiąta

• Przewodnicząca Rady Dzielnicy Dziesiąta - Urszula Ziembikiewicz-Otulska
  • Przewodniczący Zarządu Dzielnicy Dziesiąta - Wojciech Kret